Betontechnológus diplomamunka (2013) (HUN)
Publications
01 September 2013

Betontechnológus diplomamunka (2013) (HUN)

BME, 2013

Hazai gyakorlatban a beton szintetikus szálerősítésről a mérnököknek, kivitelezőknek, de gyakran még a betontechnológusoknak is a szintetikus mikro szál jut eszükbe, habár léteznek makro szálak is, ráadásul a közöttük lévő különbségek jelentősek. Míg a szintetikus mikro szálaknak a repedés után gyakorlatilag nincs statikai hatásuk a szerkezetre, addig a makro szálak statikai szempontból hasonlóan viselkednek az acélszálakhoz.

Bár a szintetikus makro szálerősítésű betonokat sok támadás éri a polipropilén anyag viszko-elasztikus volta és alacsony rugalmassági modulusa miatt, beton kompozitként azonban hasonlóan viselkednek, mint az acél szálerősítésű betonok, mind rövid, mind hosszú idejű terhelésnél. Legfőbb előnyük a teljes korróziómentesség, amely önmagában okot ad a szintetikus makro szálerősítések további vizsgálataira, kutatására.

Jelen diplomamunkában saját és külföldi kutatási eredményeket figyelembe véve vizsgálom meg a szintetikus makro szálak alkalmazásának hatását betontechnológiai szempontból, majd felhasználási lehetőségeire mutatok számos példát.

#diploma #betontechnológus

Download
Related articles

You might be also interested

Evaluation of synthetic macro fibre reinforced...
Anyagvizsgálók Lapja 2013:(3-4) pp. 93-97
Modified fracture energy method for fibre...
Fibre Concrete 2013: Technology, Design, Application (FC2013) Prague, Czech Republic: 2013.09.12 – 2013.09.13
Effect of mixed fibers on the ductility of...
Journal of Materials in Civil Engineering