Szintetikus szálerősítésű beton nagytáblás ipari padlók méretezése (2023)
Publications
22 November 2023

Szintetikus szálerősítésű beton nagytáblás ipari padlók méretezése (2023)

A nagytáblás ipari padlók számos előnyük miatt rohamosan terjednek az iparban, holott a méretezésükre nem létezik széles körben elfogadott módszer vagy ajánlás. Ennek leginkább az az oka, hogy amennyire egyszerű szerkezetnek tűnnek – annyira bonyolult a méretezésük. Ennek megfelelően a nagytáblás ipari padlók tervezése hazánkban leginkább a kivitelezési tapasztalatok és ökölszabályok alapján történik.

Nagytáblás ipari padlók méretezése összetett és bonyolult feladat, fejlett végeselemes számítási hátteret és betontechnológiai ismeretet igényel. A bemutatott végeselemes módszerrel jól közelíthetőek a valós repedések, azonban számos helyen a modell még finomítást igényel. Ezekhez további anyagtani kutatások és laborvizsgálatok szükségesek.

A bemutatott módszer alapján olyan táblázatos tervezési módszer kidolgozása szükséges, amely segítségével egy gyakorló mérnök megfelelően méretezheti a táblaméreteket, előírhatja az alkalmazott beton maximális zsugorodását és a megengedhető nyúlást, illetve meghatározhatja a keletkező repedések maximális méretét. A megfelelő szálerősítés kiválasztása, betervezése és alkalmazása így a szál tényleges teljesítménye (maradó hajlító-húzó szilárdság) alapján történik, elkerülve ezzel a félrevezető marketing anyagok befolyását.

Beton újság

Download
Related articles

You might be also interested

Parametric numerical study on jointless macro...
The demand for jointless industrial floors is increasing, but there are no relevant agreed-upon standards or design recommendations, particularly...
Analytical model for rigid (steel) and flexible...
Fibre Concrete 2019 Prague, Czech Republic: 2019.09.17 – 2019.09.20
ASTM Journal of Testing and Evaluation
We are proud to announce that ASTM has published the research paper of Dr. Juhász.